Stadsmissionen
Stadsmissionen är en ideell förening som är helt fristående från kyrka, kommun och stat men som samarbetar med andra ideella organisationer, kommuner och landsting. Arbetet som utförs i föreningen är av antingen anställd personal eller frivilliga volontärer. Verksamheten finansieras med hjälp av gåvomedel från enskilda personer, företag, församlingar, fonder och stiftelser, bidrag från stat, landsting och kommuner samt intäkter från affärsverksamheterna.
Stockholms stadsmission hjälper barn, ungdomar och vuxna som inte får ihop det ekonomiskt, även hemlösa och personer i missbruk. Dem har som utgångspunkt att det går att förändra livssituationen för alla som hamnat utanför i samhället. Och de anser att deras viktigaste uppgift är att få personer att tro på sin egen förmåga att åter kunna ta makten över sina egna liv. Detta gör dem genom skolverksamhet, socialverksamhet och sociala företag.
Den sociala verksamheten dem har för ungdomar är ungdomsgårdar, ungdomsmottagningar, terapimottagning, träningsboende, ungdomscaféer och även Unga station, ett hus för unga i utsatthet, bland annat. För vuxna finns olika religiösa center, äldre verksamhet, olika former av träningsboenden, dagverksamheter, stödcenter med mera.
Sociala företag innebär att Stadsmissionen har företag i form av secondhand, produktion och insamling, informationsbutik, produktion och insamling, konditori, café och blixtjobb bland annat.
Skolverksamheten innebär att de driver olika utbildningar i form av gymnasieskola, Komvux, yrkeshögskola och gymnasiesärskola bland annat. Dessa skolor är helt vanliga skolor som riktar in sig specifikt på social verksamhet.
Stadsmissionen jobbar även flitigt för press och opinion. Vilket innebär att dem jobbar för att ge röst i frågor som rör de utsatta i Stockholm och Sverige.
Det finns många sätt att skänka pengar till Stockholms stadsmission bland annat genom att bli månadsgivare, ge en gåva, skänka via mobilen, minnesgåva, högtidsgåva, testamentes gåva och aktiegåva. Från och med 31 januari 2012 har man även möjlighet att få en skattereduktion på max 1500 kronor om man skänker minst 2000 kronor per år till Stadsmissionen.
Stadsmissionen använder sig av ett 90-konto vilket innebär att minst 75 procent av intäkterna måste gå till ändamålen och är ständigt bevakat av svensk insamlingskontroll. År 2010 gick 88 procent av intäkterna direkt till ändamålen och de resterande procenten för administration och insamling.
Vart går pengarna till? Några exempel:
- I vår kolloverksamhet har 150 barn och 28 vuxna fått varma sommarminnen under fyra perioder familjekollo och fem perioder barn- och ungdomskollo.
- Terapicenter för unga har tagit emot 171 patienter med någon form av psykisk ohälsa.
- Stadsmissionens Center och Klaragården, våra öppna dagverksamheter för människor i akut hemlöshet, har haft nästan 40 000 besök.
- Stenfasta gästhem har gett 330 ensamma äldre en oförglömlig upplevelse på äldrekollo. Äldreverksamheten genomförde även 425 hembesök. [1]
[1] http://www.stadsmissionen.se hämtad 2012-04-01