En förebild!



Brenden Foster 11 år, sjuk i leukemi med bara två veckor kvar att leva, med en unik och osjälvisk sista önskan!

Stadsmissionen



Stadsmissionen är en ideell förening som är helt fristående från kyrka, kommun och stat men som samarbetar med andra ideella organisationer, kommuner och landsting. Arbetet som utförs i föreningen är av antingen anställd personal eller frivilliga volontärer. Verksamheten finansieras med hjälp av gåvomedel från enskilda personer, företag, församlingar, fonder och stiftelser, bidrag från stat, landsting och kommuner samt intäkter från affärsverksamheterna.

 

Stockholms stadsmission hjälper barn, ungdomar och vuxna som inte får ihop det ekonomiskt, även hemlösa och personer i missbruk. Dem har som utgångspunkt att det går att förändra livssituationen för alla som hamnat utanför i samhället. Och de anser att deras viktigaste uppgift är att få personer att tro på sin egen förmåga att åter kunna ta makten över sina egna liv. Detta gör dem genom skolverksamhet, socialverksamhet och sociala företag.

 

Den sociala verksamheten dem har för ungdomar är ungdomsgårdar, ungdomsmottagningar, terapimottagning, träningsboende, ungdomscaféer och även Unga station, ett hus för unga i utsatthet, bland annat. För vuxna finns olika religiösa center, äldre verksamhet, olika former av träningsboenden, dagverksamheter, stödcenter med mera.

 

Sociala företag innebär att Stadsmissionen har företag i form av secondhand, produktion och insamling, informationsbutik, produktion och insamling, konditori, café och blixtjobb bland annat.

 

Skolverksamheten innebär att de driver olika utbildningar i form av gymnasieskola, Komvux, yrkeshögskola och gymnasiesärskola bland annat. Dessa skolor är helt vanliga skolor som riktar in sig specifikt på social verksamhet.

 

Stadsmissionen jobbar även flitigt för press och opinion. Vilket innebär att dem jobbar för att ge röst i frågor som rör de utsatta i Stockholm och Sverige.

 

Det finns många sätt att skänka pengar till Stockholms stadsmission bland annat genom att bli månadsgivare, ge en gåva, skänka via mobilen, minnesgåva, högtidsgåva, testamentes gåva och aktiegåva. Från och med 31 januari 2012 har man även möjlighet att få en skattereduktion på max 1500 kronor om man skänker minst 2000 kronor per år till Stadsmissionen.

 

Stadsmissionen använder sig av ett 90-konto vilket innebär att minst 75 procent av intäkterna måste gå till ändamålen och är ständigt bevakat av svensk insamlingskontroll. År 2010 gick 88 procent av intäkterna direkt till ändamålen och de resterande procenten för administration och insamling.

 

Vart går pengarna till? Några exempel:

  • I vår kolloverksamhet har 150 barn och 28 vuxna fått varma sommarminnen under fyra perioder familjekollo och fem perioder barn- och ungdomskollo.
  • Terapicenter för unga har tagit emot 171 patienter med någon form av psykisk ohälsa.
  • Stadsmissionens Center och Klaragården, våra öppna dagverksamheter för människor i akut hemlöshet, har haft nästan 40 000 besök.
  • Stenfasta gästhem har gett 330 ensamma äldre en oförglömlig upplevelse på äldrekollo. Äldreverksamheten genomförde även 425 hembesök. [1]


[1] http://www.stadsmissionen.se hämtad 2012-04-01


Hemlös tillsammans med sin dotter

Idag har hemlösa barn blivit ett växande problem. Peter Ahlborg har gjort en film om hans och hans dotter Josefines liv som hemlösa. Otroligt sevärd film. I filmen får man även ta del av ett samtal mellan Peter och SOC. och hur det kan låta.



Enkätundersökning ungdomar 15 - 20 år








Klicka på de mindre bilderna för att göra dem större.






Antal deltagande i enkätundersökning: 96 personer.
Gjord under perioden 19 - 30 mars 2012


SVT aktuellt om hemlösa, januari 2012

I SVT aktuellt tar med upp om hemlösheten i Sverige där Gustav Fridolin (MP) och Michael Anefur (KD) är med och debaterar. Ett mycket sevärt klipp.



KLICKA HÄR FÖR ATT SE ETT YTTERLIGGARE INSLAG FRÅN SVT OM HEMLÖSA.

Intervju med Daniel Sjöman

Daniel Sjöman är en vanlig 19:årig stockhoms kille, aktiv inom kyrkan och som scout. Under nyårslägret med kyrkan besökte de hjälporgansationen Ny Gemenskap som hjälper hemlösa ute i samhället. Efter besöket har jag intervjuat Daniel om hans uppfattning Ny Gemenskap och hemlösa.

Innan du hade kommit i kontakt med hemlöshet, vad var din uppfattning om hemlösa?

Innan jag kom i kontakt med det så hade jag inte så mycket åsikter om det alls.

 

Har du fått en annan uppfattning om hemlösa sedan du besökte Ny Gemenskap?

Ja, att se hemlösa på stan idag väcker helt andra tankar än vad de gjorde innan, nu tänker jag oftare tankar i stil med ''hur kan det få vara såhär?'' ''vad har hänt för att de ska hamna på gatan?''

 

Vad väckte mötet hos Ny Gemenskap för känslor hos dig?

Mötet hos ny gemenskap gjorde mig arg. Arg över att det kan vara så att vissa i vårt välmående samhälle blir helt utslagna och hamnar på gatan, oavsett vad de har gjort för att hamna där. Besöket gjorde mig också fascinerad. Fascinerad över de hemlösas inställning, hur de trots att de har nått botten av vårt samhälle kämpar för att överleva. Det gjorde mig imponerad.

 

Tycker du samhället har en rättvis uppfattning av hemlösa idag?

Nej. Jag tror att många allt för ofta tänker på hemlösa som ett störningsmoment, några som borde ''ta tag i livet''. Som en person jag en gång hörde på stan när det kom en hemlös och frågade efter pengar han svarade något i stil med ''Nej, du kan inte vara hemlös, det är en omöjlighet att någon blir det i Sverige. Staten löser det.''. Vad som har gjort att någon hamnar på gatan kan vi omöjligt veta, men de allra flesta vill därifrån och kämpar hårt för det.

 

Om inte, vad tror du det beror på?

Jag tror det beror på okunskap. Majoriteten i samhället träffar aldrig de här människorna och jag tror att de är svårt att ändra sin uppfattning om man aldrig träffar  någon som är i situationen.

 

Vad tror du det finns för lösningar för att kunna minska hemlösheten i Stockholm?

Jag tror det handlar om prioriteringar från staden och statens sida. Till exempel måste EU-medborgare få bo på härbärgerna och man bör få en bostad innan det krävs att man är drog/alkoholfri.

 

Jag tror också att det måste bli lättare att komma in på bostadsmarkanden igen om man en gång har hamnat utanför den. I Stockholm är det svårt. Detta tror jag att staden skulle kunna lösa med hjälp av kommunala bostadsbolag.

 

Efter att du kommit i kontakt med hemlösa, har de fått dig engagerad i detta samhällsproblem så som att skänka pengar, köpa situation Sthlm, informera om det eller dylikt?

Jag har börjat försöka prata om det, försöka informera mina vänner och andra om att det är ett problem.

 


Stockholms unga hemlösa

Hur många hemlösa ungdomar det finns i Stockholm i dag är svårt att säga då kommunerna oftast beräknar hemlösheten från 20 år och uppåt.[1] Men 2010 utgjorde hemlösa ungdomar cirka 11 procent av alla hemlösa. Och man har under de senaste åren sätt att procenthalten har ökat de senaste åren.[2]

 

Men varför blir man som ungdom hemlös? Ofta handlar det om ungdomar som kommer från kaosartade familjer och inte längre får bo kvar hemma längre eller ens vågar bo kvar. [3]

 

Socialarbetaren Daniel Wihlborg menar att det beror på myndighetsglappet, att systemet inte är anpassat för unga. Föräldrarna har nämligen försörjningsansvaret ända upp till 20 års ålder så länge de går i gymnasiet. Detta gör att man som ungdom under 20 år inte kan söka försörjningshjälp av socialtjänsten. Likaså så tak-över-huvudet garantin som finns för att reducera hemlösheten gäller inte förrän man fullt 20 år.

 

Detta i sin tur leder till att många ungdomar måste avsluta sina gymnasiestudier för att börja jobba, vilket ofta kan innebära att du får jobb i en annan stad. [4] Får du som hemlös jobb i en annan stad, till exempel i Stockholm, kan socialtjänsten i Stockholm inte hjälpa dig då du fortfarande är skriven i din gamla stad.

 

Stockholms stadsmission har en ungdomsverksamhet som heter Unga Station, ditt kan ungdomar komma och få hjälp med bland annat att försöka få kontakt med socialtjänsten. [5]

 

Socionomen Anna Bonnier från Stockholms Stadsmission säger i en intervju med radio P4 att hon idag allt oftare träffar hemlösa ungdomar under 20 år, ungdomar som idag känner att det inte tas på allvar av samhället. Ungdomarna sover på nattbussar, online-café, trappuppgångar och även har sexuella relationer i utbyte mot husrum.[6]

 

Många ungdomar pratar om att den jobbigaste känslan är att vara så ung men samtidigt inte får plats i samhället.

 

I tidningen Mission: Sthlm (en tidning Stockholms Stadsmission ger ut) säger Anna, som var 19 år när hon blev hemlös, att hon nu i efterhand mår fysiskt bra från tiden som hemlös men att psyket ständigt varierar. Samt att socialtjänsten måste anpassa sig till verkligheten.

 

Unga Station som hjälpte Anna att komma på fötter igen erbjuder unga att få hjälp och praktiskt stöd med basbehov, stod i kontakter med myndigheter, samtalsstöd, studie och karriärsrådgivning och även möjligheter till utflykter.

 

Hur kan stödet till unga förbättras?

Minimera mörkertalet. Det vill säga räkna barn och unga i hemlöshet som egna individer i statistiken.

Personligt ombud. Införa personliga ombud för unga i hemlöshet, oavsett rådande situation.

Säkerställ gymnasieutbildning. Åtgärda glappet som finns i systemet idag. Man ska inte behöva avsluta sina studier för att överleva vardagen.

Starkare lagskydd för vräkning av barn. Skärp lagskyddet så att inga barn får vräkas, oavsett om det är den ordinarie eller sekundära bostadsmarknaden.[7]

 

 



[1]http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=103&artikel=4899441 Hämtad 2012-01-30

[2] http://arbetaren.se/artiklar/allt-fler-ungdomar-hemlosa/ Hämtad 2012-01-30

[3] http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=103&artikel=4899441 Hämtad 2012-01-30

[4] http://www.svd.se/nyheter/inrikes/unga-hemlosa-far-inget-stod_2039669.svd Hämtad 2012-01-30

[5] Tidning, Mission:Sthlm ”Unga station kan hjälpa när ingen annan kan”

[6] http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=103&artikel=4899441 Hämtad 2012-01-30

[7] [7] Tidning, Mission:Sthlm ”Unga station kan hjälpa när ingen annan kan”


RSS 2.0