Sammanfattning av Socialstyrelsens kartläggning 2011
Under 2011 har Socialstyrelsen kartlagt hemlöshetens omfattning och karaktär, detta har de gjort tre gångar tidigare – 1993, 1999 och 2005. Syftet med kartläggningen är att få kommuner och andra aktörer att ta fram handlingsplaner i arbetet att motverka hemlöshet, och där med är kartläggningen ett bra underlag. [1]
För att Socialstyrelsen ska kunna kartlägga hemlösa har de tagit hjälp av information från en rad myndigheter, institutioner och frivilligorganisationer.
Håkan Ceder, överdirektör vid Socialstyrelsen menar att kartläggningen innebär att man kan visa siffror i alla Sveriges kommuner och därmed kan kommunerna, som har det största ansvaret för bostadsförsörjningen, få ett viktigt underlag för att ta fram konkreta åtgärder.
I år har man breddat kartläggningen av hemlösa för att ge en mer rättvis bild av hemlösheten, därför ingår i denna undersökning personer som bor i boendelösningar som socialtjänsten ordnat till exempel träningslägenheter, försökslägenheter och lägenheter med sociala kontrakt. Därför kan siffran
34 000 inte jämföras med den som togs fram under den senaste kartläggningen 2005. [2]
Resultatet av kartläggningen har gjort att man kan se en ökning av hemlösheten i alla hemlöshetssituationer. Det positiva är dock att det är färre personer som är helt utan tak över huvudet, alltså är det färre som sover utomhus eller i offentliga utrymmen sedan 2005. Detta kan ses som ett tecken på att ”tak över huvudet”-garantin som var regeringens hemlöshetsstrategi 2007-2009, har tagits på allvar.
Av de 34 000 personer som är hemlösa befinner sig cirka 4 500 personer i akut hemlöshet varav 280 sover ute eller i offentliga utrymmen. Och endast sju procent av de hemlösa har idag en egen inkomst.
Man ser även att Socialtjänsten har blivit en allt viktigare hyresvärd då många inte blivit accepterade på den ordinarie bostadsmarknaden på grund av sociala besvär och ekonomiska anmärkningar bland annat.
I de boendelösningar Socialstyrelsen ordnar, träningslägenheter och försökslägenheter, finns framför allt många barnfamiljer. Vilket innebär att det finns en relativt stor grupp barn i Sverige som lever i hemlöshet och osäkert boende. [3]
Idag är det en tredjedel av de hemlösa föräldrar till minderåriga barn, hälften av dessa tar hand om barnen dagligen och de flesta av dem bor i försökslägenheter.
Socialstyrelsen har även intervjuat 13 stycken kommuner för att få en uppfattning om hur det ser ut för barnfamiljer som står utanför den ordinarie bostadsmarknaden. Kommunerna upplever att hyresvärdarna på bostadsmarknaden har hårdnat, endast några få accepterar ekonomiska bistånd. Och man ser tydligt att socialtjänsterna tar störst ansvar för de som blir utanför när hyresvärdarna nekar. [4]
Majoriteten av de hemlösa är fortfarande män, men andelen kvinnor som är hemlösa har ökat, lika så personer som är födda utrikes har ökat markant i jämförelse med kartläggningen 2005.
Den absolut störta ökningen bland hemlösa är barn och ungdomar. Jenny Stiernstedt från DN säger att det dels beror på att det återspeglar samhällets utveckling då det blivit tuffare och klyftorna ökar, men framför allt handlar det om familjeproblem och en liten andel rapporteras ha missbruksproblem idag. Det finns cirka 400 barn som befinner sig i gråzonen mellan familj och samhällets vård. [5]
Bland dagens hemlösa räkna numera en lägre andel ha missbruk och psykiska problem. Men är fortfarande ett stort problem i gruppen hemlösa som helhet. [6]
Situation Stockholm som var med att rapportera in om hemlösa till Socialstyrelsen menar att rapporten har sina brister. Enkäten de fick att fylla i fick de för sent, många ville inte svara och där med var det väldigt många som inte kom med i deras rapport. Och med det kan det finnas ett stort mörkertal hemlösa.[7]
FOTO: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
[1] Färre hemlösa sover ute http://www.dn.se/nyheter/sverige/farre-hemlosa-sover-ute
Hämtad 14/1-2012
[2] http://www.socialstyrelsen.se/nyheter/2012januari/farrehemlosasoverute-menflervistasiakutaboendelosningar Hämtad 14/1-2012
[3] http://www.socialstyrelsen.se/publikationer2011/2011-12-8 Hämtad 14/1-2012
[4] http://www.socialstyrelsen.se/nyheter/2012januari/farrehemlosasoverute-
menflervistasiakutaboendelosningar Hämtad 14/1-2012
[5] Färre hemlösa sover ute http://www.dn.se/nyheter/sverige/farre-hemlosa-sover-ute
Hämtad 14/1-2012
[6] http://www.socialstyrelsen.se/nyheter/2012januari/farrehemlosasoverute-menflervistasiakutaboendelosningar Hämtad 14/1-2012
[7] Mörkertal om antalet hemlösa http://www.dn.se/nyheter/sverige/morkertal-om-antalet-hemlosa Hämtad 14/1-2012
Den hemlige miljonären
Stoppa Hemlösheten
Stoppa hemlöshetens hemisda
Stoppa hemlöshetens facebook-sida
Stoppa hemlösheten är en ideell organisation som jobbar för att alla ska få tak över huvudet och vill påverka våra politiker. Organisationen jobbar främst genom medier och är bland annat en aktiv grupp på www.facebook.se och ger det därför lätt för privatpersoner att kunna engagera sig för hemlösa och ett medlemskap är gratis.
Stoppa Hemlösheten har fyra ändamålsparagrafer:
§ 1. Vi ska underlätta det arbete som initierats på Internet (i dagsläget på en världsomfattande Community) genom Stoppa hemlösheten grupper (befintliga och till-kommande), vars mål är att Stoppa hemlösheten – att alla ska ha rätt till tak över huvudet och ett drägligt liv.
§ 2. Vi ska arbeta för att solidaritet, empati och kärlek både präglar arbetet i vår förening, och även förslag rörande hemlöshet som vi eller andra presenterar.
§ 3. Vi ska verka för politiska lösningar och förslag som inte ställer marginaliserade grupper mot varandra.
§ 4. Vi ska arbeta för att stoppa hemlösheten i hela Sverige och även i andra länder.
Hemort för föreningen är Stockholm.
Klicka här för att se ett YouTube-klipp med May-Britt Carlsson, ledarmot för styrelsen Stoppa Hemlösheten.
Intervju med Anna Köning Jerlmyr (M), socialborgarådet.
I DN onsdagen den 11 januari 2012 publicerades en intervju med Anna Köning Jerlmyr (M) från socialborgarådet. Intervjun är gjord av Jessica Ritzén på Dagnes Nyheter. Hela intervjun kan du läsa nedan och artikeln hittar du här.
Antalet hemlösa i Stockholm ökar. Förra året levde över 4.000 personer i hemlöshet enligt Socialstyrelsen. Vad gör du åt det, Anna König Jerlmyr (M), socialborgarråd?
1. Antalet hemlösa i Stockholm har ökat från 3.860 till 4.059 personer på sju år?
– Ja, men sett till befolkningsutvecklingen har andelen hemlösa minskat. Vi har haft en ökning med 76.000 invånare sedan 2005. Det var också en underskattning av antalet hemlösa då eftersom färre inkluderades.
2. Men vi kan alla se att uteliggarna blir fler i Stockholm, hur kan du blunda för dem?
– Vi blundar inte alls för dem. Vi uppfyller tak över huvudet-garantin för de allra mest utsatta stockholmarna. Men hemlöshet är en av våra svåraste utmaningar. Nu har vi tillsatt en utredare för att titta på fler insatser hur man minskar den akuta hemlösheten under året.
3. Socialtjänsten uppskattar att 200 EU-medborgare sover ute varje natt, varför räknas inte de som hemlösa?
– Vi måste kunna jämföra siffror bakåt och vi har bara mätt Stockholms stads invånare därför att det är de vi har skyldighet att i första hand hjälpa. Det innebär inte att vi inte kan göra andra insatser. Vi ger stöd till Stadsmissionen och har ett samarbete med Crossroads. Vi betalar ofta hemresan för hemlösa EU-medborgare som inte klarar sig här, 2010 betalade vi för nästan 500 personer. Men jag ser framför mig att vi i vår måste samarbeta mer med andra kommuner, till exempel gruvorter i norr, som både söker arbetskraft och har lediga bostäder direkt.
4. När ska Stockholm erbjuda tak över huvudet-garanti för alla, oavsett var de kommer ifrån?
– Våra regler är att Stockholms stad i första hand ska ta hand om stadens invånare. Om vi vill utöka uppdraget är det något som utredaren får titta på.
5. I Holland får man inte sova ute när det är nollgradigt, Stockholm har fyra minus i dag, borde samma lag gälla här?
– Ny lagstiftning är en fråga för våra riksdagsledamöter. När det gäller insatser för EU-medborgare vill jag inte föregå utredningen.
6. När ska ”bostad först” gälla alla?
– Bostad först har riktat in sig på 30 personer som bott i Stockholm i svår hemlöshet i många år. Det kräver stora boendeinsatser som inte går att expandera för snabbt för då finns risken att det inte faller väl ut.
7. Du satsar en halv miljard varje år på hemlösheten, vad gör du för fel?
– Jag håller inte med dig om att jag gör fel. Hemlösheten har minskat med 250 personer sedan 2006 enligt våra beräkningar, men det är en svår problematik. Vi jobbar målmedvetet och enträget med att verkligen komma åt det här. Jag kan ha förståelse för att många tycker att det går för sakta men det går ändå i rätt riktning. Trots en kraftig befolkningsutveckling har hemlösheten, det är positivt.
8. Tänker Stockholms stad räkna alla hemlösa nästa gång?
– Nu har en diskussion lyfts om att göra en sådan kartläggning nationellt. Vi får avvakta den och sedan ta ställning.
Källa:
Dagens Nyheter "Hemlöshet en av våra svåraste utmaningar" Jessica Ritzén.
http://www.dn.se/sthlm/hemloshet-en-av-vara-svaraste-utmaningar hämtad 11/1-2012
Besök hos Ny gemenskap
Texten ovan kommer från en helt vanlig stockholms kille, Daniel Sjöman, som skrivit ett blogginlägg om när han besökte hjälporganisationen Ny gemenskap och hans uppfattning om det hela.